Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Wytrawna tarta
z pieczarkami, sosem śmietanowym, orzechami włoskimi i pieczonym serem NaTurek Camembert na ciepło na obiad z posypką kurkową
średnie
60 minut
dla 6 osób
Składniki:
Na formę 20 cm:
Na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej lub krupczatki
- 80 g zimnego masła
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
Na farsz:
- 1½ sera NaTurek Camembert na ciepło na obiad kurki
- 200 g pieczarek
- 2 szalotki
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- Zimne masło posiekaj nożem, połącz z mąką, następnie dodaj żółtko, sól i zagnieć szybko na jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie na patelni rozgrzej masło, podsmaż posiekaną drobno cebulkę na niewielkim ogniu, dodaj podobnie posiekane pieczarki, posól i podsmaż aż zmiękną. Zdejmij z ognia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, używając funkcji z termoobiegiem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, umieść między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Ułóż w formie do tarty o średnicy około 20 cm, obciąż górę fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Piecz 10 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika.
- W misce wymieszaj jajka ze śmietanką. Ser pokrój w kostkę lub małe trójkąty i wymieszaj z posypką kurkową według zaleceń na opakowaniu. Na podpieczony spód wyłóż pieczarki z cebulką, na to wylej masę jajeczną, wyłóż kawałki sera i orzechy. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni, aż do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe.
