Przepisy

Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
naturek.pl Przepisy Wytrawna tarta

Wytrawna tarta

z pieczarkami, sosem śmietanowym, orzechami włoskimi i pieczonym serem NaTurek Camembert na ciepło na obiad z posypką kurkową

średnie
60 minut
dla 6 osób
Składniki:

Na formę 20 cm:

Na kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

Na farsz:

  • 1½ sera NaTurek Camembert na ciepło na obiad kurki
  • 200 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  1. Zimne masło posiekaj nożem, połącz z mąką, następnie dodaj żółtko, sól i zagnieć szybko na jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, podsmaż posiekaną drobno cebulkę na niewielkim ogniu, dodaj podobnie posiekane pieczarki, posól i podsmaż aż zmiękną. Zdejmij z ognia.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, używając funkcji z termoobiegiem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, umieść między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Ułóż w formie do tarty o średnicy około 20 cm, obciąż górę fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Piecz 10 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika.
  4. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką. Ser pokrój w kostkę lub małe trójkąty i wymieszaj z posypką kurkową według zaleceń na opakowaniu. Na podpieczony spód wyłóż pieczarki z cebulką, na to wylej masę jajeczną, wyłóż kawałki sera i orzechy. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni, aż do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe.