Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Przystawki z ciasta pizzowego
ze szpinakiem, figami (lub gruszką) oraz serem NaTurek Grandblue Bogaty i Kremowy
średnie
50 minut plus wyrastanie ok 2 godziny
dla 5 osób
Składniki:
Na około 15 sztuk:
NA CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 180 ml wody
- łyżeczka cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
DODATKOWO:
- 2 sztuki sera NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy
- 3 dojrzałe gruszki (opcjonalnie świeże figi)
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- Z drożdży, cukru, łyżki mąki i kilku łyżek wody przyrządź zaczyn. Pozostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły rosnąć. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaj resztę mąki, wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 min – powinno być delikatne i elastyczne. W razie potrzeby, możesz dodać kilka łyżek mąki lub wody, by zmienić jego konsystencję.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
- W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj świeże liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż kilka minut aż szpinak zmięknie i straci objętość. Tak przygotowany szpinak dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
- Umyj gruszkę i przekrój ją na pół. Wydrąż delikatnie środek, a resztę pokrój w cienkie plasterki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na około 15 kawałków. Każdy z nich lekko wyrób i uformuj w mini pizzę o średnicy około 10 cm. Tak przygotowane pizze wyłóż na papier do pieczenia i umieść na blaszce.
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę szpinaku, ułóż na nim gruszki i posyp sporą porcją pokruszonego sera NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do zrumienienia. Powinno wystarczyć około 12-15 minut. Podawaj danie na ciepło lub na zimno.
