Przepisy

Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
naturek.pl Przepisy Przystawki z ciasta pizzowego

Przystawki z ciasta pizzowego

ze szpinakiem, figami (lub gruszką) oraz serem NaTurek Grandblue Bogaty i Kremowy

średnie
50 minut plus wyrastanie ok 2 godziny
dla 5 osób
Składniki:

Na około 15 sztuk:

NA CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 180 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

DODATKOWO:

  • 2 sztuki sera NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy
  • 3 dojrzałe gruszki (opcjonalnie świeże figi)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i kilku łyżek wody przyrządź zaczyn. Pozostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły rosnąć. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaj resztę mąki, wodę, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 min – powinno być delikatne i elastyczne. W razie potrzeby, możesz dodać kilka łyżek mąki lub wody, by zmienić jego konsystencję.
  2. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
  3. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj świeże liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż kilka minut aż szpinak zmięknie i straci objętość. Tak przygotowany szpinak dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
  4. Umyj gruszkę i przekrój ją na pół. Wydrąż delikatnie środek, a resztę pokrój w cienkie plasterki.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na około 15 kawałków. Każdy z nich lekko wyrób i uformuj w mini pizzę o średnicy około 10 cm. Tak przygotowane pizze wyłóż na papier do pieczenia i umieść na blaszce.
  6. Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę szpinaku, ułóż na nim gruszki i posyp sporą porcją pokruszonego sera NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy.
  7. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do zrumienienia. Powinno wystarczyć około 12-15 minut. Podawaj danie na ciepło lub na zimno.