Przepisy
Planujesz posiłek od serca? Sprawdź przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy, a potem podaruj sobie i bliskim chwile pełne przyjemności.
Makaron z orzechami nerkowca
kurczakiem i sosem blue cheese na bazie NaTurek Grandblue Intensywny
łatwe
40 minut
dla 4 osób
Składniki:
Dla 4 osób:
- 2 sztuki sera NaTurek GrandBlue Intensywny
- 200 g makaronu tagliatelle
- 50 g orzechów nerkowca
- 200 g filetu z piersi kurczaka
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
- świeża natka pietruszki
- Sięgnij po kurczaka, umyj go, osusz i pokrój w ok. 2 cm kwadraty. Następnie posól i popieprz według własnego uznania. 2Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy lub oleju i podsmaż na niej kurczaka na złoty kolor, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź. Nie wylewaj całej wody z gotowania makaronu! Zostaw odrobinę – przyda się na etapie tworzenia sosu
- Podsmażonego kurczaka z czosnkiem przełóż do głębszej patelni, zalej śmietanką i dodaj pokruszone 150 g sera NaTurek GrandBlue Intensywny.
- Gdy ser zacznie się rozpuszczać, dodaj orzechy i kurczaka, wymieszaj całość. Następnie dodaj makaron i zagotuj na małym ogniu tak długo, aby makaron wchłonął sos. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, możesz dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Dopraw danie do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a po nałożeniu na talerz posyp posiekaną natką pietruszki i pozostałym serem.
Chcesz przygotować wersję wegetariańską? Zamień kurczaka na tofu lub świeży szpinak!
