NaTurek Nasz Brie naturalny zasmakuje wszystkim amatorom apetycznych posi艂k贸w. Jest tak dobry, 偶e ka偶dy w mig si臋gnie po kolejny kawa艂eczek, i kolejny… Delikatny i rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach ser z mi臋kk膮 sk贸rk膮 z porostem bia艂ej ple艣ni, kusi czystym, mlecznym smakiem.

Nic dziwnego, wszak wyrabiany jest z pe艂nowarto艣ciowego mleka z rodzinnych gospodarstw. 聽Tam, w艣r贸d zielonych 艂膮k, otoczone trosk膮, spokojnie pas膮 si臋 krowy.

Nasz Brie naturalny jest doskona艂y do kanapek, sa艂atek, jako przek膮ska lub na desk臋 ser贸w.

Szykujesz du偶膮 uczt臋? Wybierz wi臋ksze opakowanie Naszego Brie Naturalnego聽(170 g).

Gramatura: 125 g lub 170 g

 

Tarta ze szparagami + NaTurek Nasz Brie naturalny

Na form臋 ok. 23 cm

Ciasto:

  • 200 g m膮ki pszennej,
  • 100 g dobrze sch艂odzonego mas艂a,
  • p艂aska 艂y偶eczka cukru,
  • p艂aska 艂y偶eczka soli,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • opakowanie sera NaTurek Nasz Brie naturalny,
  • 200 ml 艣mietany 36%,
  • 3 jajka,
  • p艂aska 艂y偶eczka soli,
  • p贸艂 艂y偶eczki mielonego bia艂ego pieprzu,
  • p贸艂 p臋czka szparag贸w.

 

Przygotuj ciasto. M膮k臋, s贸l i cukier wsyp do du偶ej miski, wymieszaj. Mas艂o pokr贸j w drobn膮 kostk臋 i dodaj do m膮ki. Rozcieraj palcami sk艂adki do powstania grubej kruszonki. Dodaj jajko, wymieszaj i prze艂贸偶 ca艂o艣膰 na stolnic臋. Szybko zagnie膰, tylko do momentu po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w w jedn膮 ca艂o艣膰. Uformuj z ciasta kul臋, schowaj do szczelnego opakowania i wstaw do lod贸wki na ok. 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 190掳C. Nast臋pnie rozwa艂kuj ciasto na cienki placek i prze艂贸偶 do okr膮g艂ej formy o 艣rednicy ok. 23 cm (ceramicznej formy nie trzeba wyk艂ada膰 papierem). Nak艂uj ciasto w kilku miejscach widelcem, przykryj srebrn膮 foli膮 do pieczenia i obci膮偶 z wierzchu, np. such膮 fasol膮. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, delikatnie zdejmij obci膮偶enie i foli臋, a potem dopiekaj jeszcze 10 minut.

Przygotuj nadzienie. Wlej 艣mietan臋 do miski, dodaj jajka, s贸l, pieprz i dok艂adnie wymieszaj sk艂adniki. Delikatnie przelej nadzienie na podpieczony sp贸d, na wierzchu u艂贸偶 przekrojone wzd艂u偶 艣wie偶e szparagi i kawa艂ki sera. Piecz ok. 30 minut, a偶 wierzch delikatnie si臋 zrumieni. Podawaj tart臋 na ciep艂o lub na zimno.